tiistai 17. joulukuuta 2013

Paljon kaikenlaista

Tekemistä on riittänyt ja bloggaaminen on jäänyt. Ompelustakin oli taukoa, kun ei löytynyt innostusta.

Innostus palasi vähitellen, paperinmakuisella ompelulla. Idean pokkarin muuntamiseen lahjapusseiksi sain Postia Sinulle -lehdestä. Näihin on pakattuna hyvä määrä sytykeruusuja osana joulumuistamisia.


Siniset villasukat löytyivät puolivalmiina kaapista. Alkuperäinen villasukkien saaja on kasvanut jo niin paljon, että piti vaihtaa vastaanottajaksi toinen nuori mies. Valkoiset sukat ovat anopille unisukiksi.
 Suurin ompelujumituksen aiheuttaja oli collegehaalari. Kappaleet on leikattu collegehousujen ja -paidan kaavoja yhdistellen ja miestä mittaillen. Eihän se heti ihan onnistunut, joten jouduin lisäämään kaitaleen vyötärölle. Sitten jännitin vetoketjun ompelua, turhaan... Tämäkin on menossa joululahjaksi.
Kun pahin ompelujumi alkoi hellittää, aloin ommella Marimekon Herttoniemen tehtaanmyymälästä ostamistani markiisikankaista kasseja. Ja näitä tuli lopulta tehtyä kuusi, kaikki lahjoiksi menossa.
Kassien pohjassa on mustaa muovipinnoitettua tukevaa kangasta, jotta ostokset eivät kastu, vaikka kassin laskisi maahan.
Pohjan muodon tein parin aikaisemman kassin tapaan hyväksi kokemallani tavalla:
Harmikseni tätä musta-valkoista kangasta ostin Marimekolta vähemmän kuin muita, vaikka lopulta tämä on mielestäni kasseista kivoin:
Ompelukoneen neula joutui koville paksua kangasta ommellessa. Viimeisen kassin viimeisissä päättelyissä neula ei enää kestänyt, vaan meni kolmeen osaan! Pitääkö tässä kohta suojalasit laittaa päähän ompelunkin ajaksi...

 Ottobren Savawayssa ommeltiin essuja. Kankaita kaivellessa punaiset vetivät puoleensa, samoin pitsi- ja sydännauhat...
 Jouluessu tuli tarpeeseen:
Joululeipomisissa olen päässyt melko helpolla. Kaksi satsia olen pipareita saanut tehdä, koska ovat kelvanneet niin hyvin. Mutta ne eivät olekaan tavallisia pipareita, vaan Amerikan siirappipapareita:
Maku on kuin tavallisissa pipareissa, mutta koostumus on rapeampi ja siksi herkullisempi. Parhaimmillaan piparit ovat, kun keskusta on jäänyt hieman pehmeäksi ja taikinamaiseksi.

Amerikan siirappipiparit (Grandma's molasses cookies)
150 g sulaa voita
215 g sokeria
85 g siirappia
1 muna
290 g vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1/2 tl neulikkaa, inkivääriä ja suolaa
1 tl kanelia
sokeria kierittelyyn

Sekoita voi, sokeri, siirappi ja munja. Sekoita mausteet ja sooda jauhoihin. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna jähmettyä kylmässä. Pyörittele noin 2,5 cm palloja, jotka kierittelet sokerissa ja laitat pellille riittävin välein. Paina palloja lasin pohjalla hiukan. Paista 8-10 min 190 asteessa.

Piparien lisäksi valmistui yksi erä piimälimppuja ja kasvissosesämpylöitä.
Ruoanlaitto kutsuu, joten jatketaan myöhemmin kirjoittelua.

Saara

2 kommenttia:

  1. Kivoja ideoita taas! Mäkin tykkään tosta Marimekon Bottna-kuosista - meillä on sitä astioina ja ostin käsipyyhkeitäkin uuteen kotiin samassa kuosissa. Kaapissa on myös odottelemassa Bottna-kangasta, josta pitäisi tehdä tyynynpäälliset sohvalle :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä, testattiin noita pipareita tänään - hyviä oli :)
    Ihailla vaan saattaa, miten paljon teet lahjaksi kasseja ja muita juttuja :)

    VastaaPoista